Stadspomp in barokstijl

Beschrijving

Tegen nummer 35, een monumentale barokke pomp van arduin, vervaardigd door Cornelius van Everbroeck in 1720. Geblokte pijler met ijzeren pompzwengel. Bovenaan: beeld van een zittende Onze-Lieve-Vrouw met kind op rechter arm, maansikkel, slang en engelenhoofdjes. Beeld afkomstig uit de kapel van het refugium van de Abdij van Nazareth in de Blokstraat. Uitgewerkt houten baldakijn waarvoor bouwaanvraag van 1878 naar ontwerp van F.H. Cox; bekroond door kruis en vuurpotjes, en gedragen door fijne zuiltjes met Ionisch kapiteel.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1878.
  • CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 89.