Monseigneur Lambrechtstraat (Welden)

Beschrijving

Voormalige Pontstraat, één van de hoofdstraten van Welden. Loopt van de steenweg Aalst-Oudenaarde, namelijk aan de overgang Nederenamestraat-Weldenstraat in noordelijke richting doorheen het dorpscentrum en langs de parochiekerk; eindigt verderop in de Scheldemeersen, vroeger echter tot aan het Scheldeveer naar de gemeente Heurne. Huidige straatnaam ontleend aan de in Welden geboren H.C. Lambrecht (1848-1889), vermaard als 23ste bisschop van Gent; zijn woonhuis in het begin van de straat (nummer 6), heden administratief ingedeeld bij Mater. Het rechte eerste gedeelte van de straat volgt het tracé van de Molenbeek of Oossebeek. Aan de Westelijke straatkant daarvan liggen een paar aanzienlijke, aan elkaar grenzende hoeven met walgrachten (nummers 8, 10 en 12). Straat verder met bochtig verloop en meer geconcentreerde bebouwing met dorpshuizen nabij de parochiekerk, waaronder nog van één bouwlaag uit de 19de eeuw zoals nummer 63, een dubbelhuisje van drie traveeën.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja