Klooster van Sion

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster van Sion

Historiek

Voormalig "klooster van Sion", heden "Kazerne Luitenant-Kolonel Becquevort". Klooster gesticht in 1468, tussen Kluizekerkhof en Nete; bouw klooster met kapel en aanhorigheden. Geleidelijke uitbreiding. Gesloten in 1797 en openbaar verkocht in 1799. In 1807 ingericht als textielfabriek (katoenspinnerij) van De Heyder. Na de Omwenteling aangepast als kazerne (1834). In 1846 militaire kinderschool en vanaf 1860 legerdepot. Van 1863 tot 1989 in gebruik als kazerne, behalve in oorlogstijd van 1915 tot 1918 toen er de Normaalschool, de burelen van het hulpcomité en bevoorradingen en deze van de werklozensteun waren ondergebracht. In 1875 bouw van grote vleugels voor de artillerie. Sedert 1974 deels gebruikt als stadsmagazijn (zie Sionsplein nummer 23). Overige gebouwen sedert eind 1989 leegstaand.

Beschrijving

Grosso modo L-vormig complex, vermoedelijk circa 1834 aangepast in laat-classicistische stijl, met behoud van oudere kern (zie bouwnaden, gedichte muuropeningen en zandstenen hoekblokken in oostgevel). Gelegen op een omheind terrein, ten westen van een grotendeels gekasseide binnenplaats.

Verankerde baksteenbouw, eertijds bepleisterd, van drie bouwlagen onder aaneengesloten zadeldaken (kunstleien). Rechthoekige muuropeningen op latere arduinen lekdrempels. Markant centraal risaliet van drie traveeën onder driehoekig fronton: begane grond met rondbogige muuropeningen en doorgetrokken arduinen imposten.

Verankerde bakstenen bijgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw met typische verwerking van gesinterde baksteen (zie bouwaanvraag tot aanpassing van 1876 voor zuidwestelijk gelegen gebouw).

Toegangspoort met bewaard ijzeren hek, afkomstig van de vroegere Mechelsepoort: initialen F.K.G. en jaartal 1824.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1874-1876.
  • CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 12.
  • LENS A., Lier voorheen en nu, Antwerpen - Roeselare, 1986, p. 362-365.
  • VERMEIREN A., De fabriek De Heyder te Lier, in Lyrana, 1911, p. 15-20.
  • VERREET E., Flanelletjes uit Lier, in Trends, financieel ekonomisch magazine, XIV, nummer 319, 7/1/1988, p. 95-98.