Afspanning 't Plezant

Beschrijving

Voormalige afspanning op de grens van Kuip en Bijvang. Alleenstaand breedhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, deels leien), uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Beschilderde en verankerde lijstgevel op gepikte plint met centraal driehoekig fronton waarin oculus onder druiplijst. Aangepaste rechthoekige muuropeningen, eertijds met centrale deur (zie oude foto), veelal in groengeschilderde omlijsting; deels bewaarde kwarthol geprofileerde rechtstanden en zandstenen hoekblokken, zichtbaar onder afbladderende beschildering. Rechthoekige deur met dito rechtstanden en rechthoekig bovenlicht onder geprofileerde kroonlijst. Bolle daklijst en houten kroonlijst.

Rechts zijtuitgevel van baksteen: rechthoekige muuropeningen met arduinen latei en onderdorpel, deels van zandsteen, deels imitatieblokken. Links zijtuitgevel: rechthoekige muuropeningen in vlakke beschilderde, deels arduinen, omlijsting op arduinen lekdrempels; houten luik in top met arduinen latei en onderdorpel, zandstenen hoekblokken. Grotendeels ingebouwde achtergevel met bolle daklijst.

• Lierre, Union des villes et communes Belges, V-20.