Wapenmakersstraat

Beschrijving

Van Philipstockstraat naar Sint-Jansplein. De naam, voor het eerst vermeld in 1395, verwijst vermoedelijk naar de vroegere aanwezigheid van de wapenmakers. Rechte, gekasseide straat, heden met voornamelijk woon- en commerciële activiteiten; ook educatieve functie zie Lyceum Hemelsdaele, sinds het derde kwart van de 19de eeuw ondergebracht in het voormalige "Hotel van Merckem" en via speelplaats in verbinding met herenhuis "de Nieulant" zie Sint-Jansstraat nummer 16.

Gevarieerde bebouwing met kern uit de 16de tot 17de eeuw. Voornamelijk diephuizen van twee à vier traveeën en twee à drie en een halve bouwlaag. Zowel bakstenen gevels met in- en uitgezwenkte top (nummer 1-3), als trap- en tuitgevels (nummers 8, 10, 11) uit de 16de tot 17de eeuw, soms met vernieuwd parement (nummer 6). Breedhuizen van vier traveeën en twee en een halve à drie bouwlagen met bepleisterde, bakstenen of beraapte lijstgevels uit de 19de eeuw. Enkele panden met verzorgde neoclassicistische, houten puien. Bakstenen nieuwbouwflat uit de jaren 1960 (nummer 9).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje