Herenhuis van Hof van Denemarken

Beschrijving

Het "Hof van Denemarken" is een herenhuis met 16de-eeuwse kern, genoemd naar Christiaan II van Denemarken, die hier tussen 1524 en 1530 verbleef, maar werd in 1885 verbouwd. Het poortgebouw werd in 1836 opgetrokken in laat-classicistische stijl.

Historiek

"Het Hof van Denemarken" dankt zijn benaming aan koning Christiaan II van Denemarken, die hier tussen 1524 en 1530 verbleef. In 1824 werd het Hof aangekocht door het Lierse stadsbestuur en ingericht als dekenij en tot op heden als dusdanig behouden. Het gebouw klimt in kern op tot de 16de eeuw, maar werd in 1885 in- en uitwendig verbouwd. Het poortgebouw werd in 1836 opgetrokken in laat-classicistische stijl.

Poortgebouw

Laat-classicistisch poortgebouw, ook wel Deense Poort genoemd, is een bepleisterde en beschilderde constructie op rechthoekige plattegrond onder leien schilddak. Aan straatzijde zien we vooruitspringende portiektravee bestaande uit Toscaanse zuilen onder een driehoekig fronton met klossen, een rechthoekige poort met blind rondboogveld in geprofileerde omlijsting en een omlopend gekornist entablement en bolvormige arduinen schamppalen. De rechter zijgevel draagt een gedenksteen met vermelding "Christiern II Roi de Danemark sejourna ici 1514-1530".

Hof van Denemarken

Het "Hof van Denemarken" is een achterin gelegen breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint heeft rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. De rechthoekige deur is gevat in een beschilderde entablementomlijsting. De rechtse zijpuntgevel is gemarkeerd door een aandak op schouderstukken en deels zichtbare muurvlechtingen.