Oude Stadsschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oude Stadsschool

Beschrijving

Oorspronkelijk "Oude Stadsschool", mogelijk gegroeid uit de oude kapittelschool van Sint-Gummarus; vanaf 1802 Stadsarmenschool. Herbouwd in 1813. Nadat de gebouwen te klein waren geworden, ingericht tot twee woningen circa 1845, met bijkomende deur in derde travee van nummer 4.

Twee gelijkaardige burgerhuizen in spiegelbeeldschema. Gedecapeerde bakstenen lijstgevels van elk vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Traveeën geritmeerd door lisenen; rondbogige benedenvensters (verlaagd in nummer 4) en rechthoekige bovenvensters op arduinen lekdrempels. Oorspronkelijke rondboogdeur in nummer 4; erboven arduinen, geprofileerde waterlijst op dubbele, gegroefde consoles. Houten kroonlijst op gelijkaardige consoles, verbonden door een geprofileerde architraaf.

• MORTELMANS J. en VAN DER WEE H., Een historische wandeling. Het Lierse stadsbeeld in de 18e en 19e eeuw, in 't Land van Ryen, 1965, p. 45-51.