Geografisch thema

Veerledorp

ID
4217
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4217

Beschrijving

Deels begraasd en beboomd driehoekig dorpsplein met ten noorden inplanting van de kerk op een hoogte, oud kerkhof ten noorden met in 1997 nog verscheidene bewaarde graven en ten zuidoosten grafmonument voor baron Raymond de Zerezo de Tejada. Op het geplaveide oostelijk deel van het plein, ter hoogte van de kerk: dorpspomp van 1877 naar ontwerp van P.J. Taeymans (zie gedenkplaat), ter vervanging van een oude "pensepoel" door de gemeente opgericht op grond aangekocht van baron Zereso de Tejada.

Op het begraasde deel van het plein: monument voor de gesneuvelden. Heterogene bebouwing, overwegend met 20ste-eeuwse panden. Nummer 54 met oudere kern (zie bedaking). Ten westen van de kerk: schoolgebouwen uit de 19de eeuw en het eerste kwart van 20ste eeuw. Nummer 301-2: opvallende nieuwe bouw van circa 1995 bij het binnenkomen van het dorp.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, A/0888.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op het begroende gedeelte van het ruime dorpsplein is een zuilvormig hardstenen oorlogsmonument met metalen kruis opgericht voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, waarin de namen van de overledenen zijn weergegeven.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Dorpspomp

  • Omvat
    Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaard

  • Omvat
    Pastorie ontworpen door E. Gife

  • Omvat
    Schoolgebouw

  • Is deel van
    Veerle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veerledorp [online], https://id.erfgoed.net/themas/4217 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.