Zandvoordeplaats

Beschrijving

Dé dorpstraat respectievelijk ten noorden en ten zuiden overgaand in de Kleine Ieper- en de Komenstraat, pleinvormend ter hoogte van de kerk. Plein gelegen ten oosten van omhaagd kerkhof en bestaande uit een geasfalteerde parking waarrond enkele losstaande panden onder meer de pastorie en het gemeentehuis uit de jaren 1960 gesigneerd "arch. H. Viaene Ieper". Ten oosten voor de kerk, omhaagd monument voor de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, bestaande uit arduinen zuil. Rechttegenover de kerk, klooster met klassenvleugel (nummer 33) naar ontwerp van architect M. Dujardin (Komen) van 1920. Enkele handelshuizen en herbergen onder meer zogenaamd "In de Lustigen Boer" (nummer 41), zie beglaasd opschrift. Sobere wederopbouwarchitectuur: lintbebouwing met breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikte. Soms decoratief gebruik van donkere bakstenen voor tandlijst en lisenen of strekse lateien zie nummer 5, de eenheidsbebouwing nummer 11-13 en nummer 67, of van lichtere baksteen zie nummer 23 en de eenheidsbebouwing nummer 42-46, nummer 39, nummer 54. Naar het dorpsuiteinde toe: losse bebouwing. Kwaliteitsvollere wederopbouwhoeve aan de zuidrand van de dorpskom (nummer 77) met weids uitzicht. Ertegenover, Brits monument The Household Cavalry Monument, toegankelijk via een begrint pad aan straatzijde afgesloten met hek; bestaande uit een op de heuvelrug opgetrokken zuil op sokkel (Portlandsteen) met kruisbekroning.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4233.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine