Baljuwstraat

Beschrijving

Geasfalteerde noordelijke uitvalsweg met een recht tracé, vanaf het Reningelstplein opklimmend. Belangrijke dorpsstraat waarin het gemeentehuis (nummer 13) en een klooster (nummer 15) en een bijbehorend schooltje zijn gelegen.

Het Engelse oorlogskerkhof 'Reningelst New Military Cemetery' is gelegen aan het einde van de westelijke huizenrij. Bebouwing. Lijstgevels van één à twee bouwlagen onder zadeldaken. Behouden architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw: nummer 10, 12, 27 en 29. Nummer 8 is een achterin gelegen woning met eclectisch uitzicht. Nummer 19 kan gedateerd worden in 1870 door middel van venstersluitstenen; deursluitsteen met voorstelling van een huisschilder; korfbogige koetspoort links voorzien van met eikenblad versierde aanzetstenen. Meerdere 19de-eeuwse huizen met vernieuwde gevelparementen van kort na de Eerste Wereldoorlog (nummer 2, 13, 14, 15, 16 en 17); recentere parementen (nummer 28, 30, 32); nummer 5 met parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gelijkaardig aan Reningelstplein nummer 6.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine