Sixplein

Beschrijving

Plein genoemd naar Joris Six, geboren te Vlamertinge op 20 oktober 1887; pater van Scheut, op 14 mei 1934 door Monseigneur Lamiroy tot bisschop gewijd in de Sint-Maartenskathedraal te Ieper. Overleed te Brussel op 22 november 1952 en werd begraven te Zuun op het kerkhof van de missionarissen van Scheut.

Plein, gelegen aan de bocht van de Poperingseweg, op het kruispunt met de Hospitaalstraat; samen met het begrenzend gemeentehuis - veldwachterswoning, gecreëerd na de Eerste Wereldoorlog, in functie van de dorpsaanleg en wederopbouw. Thans, geasfalteerde parkeerruimte voor het gemeentehuis. Op de hoek, calvarie, aldaar in 1900 opgericht door toedoen van burggraaf E. Jozef du Parc-de Henricourt de Grunne: gietijzeren Christusbeeld op houten kruis, tussen 18de-eeuwse (?) arduinen beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Johannes afkomstig van kasteel van Thieusies (Henegouwen), eigendom van zijn echtgenote. De calvarie, sterk beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd in 1929 hersteld waarbij het Christusbeeld door een nieuw, gelijkaardig werd vervangen. De vrijheidsboom die de calvarie beschaduwd, werd geplant op 30 november 1919 als herinnering aan de bevrijding.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine