Stadswoningen De Marmit, Groot Klaverblad en Klein Klaverblad

Beschrijving

Vermoedelijk tot circa 1710 een gekende Lierse brouwerij "Het Klaverblad". Kort na 1763 gesplitst in drie woningen "De Marmit, Groot Klaverblad en Klein Klaverblad". Nummer 5 geboortehuis van Meester Louis Zimmer (°1888 - †1970) en tot circa 1970 wereldvermaard uurwerkbedrijf.

Herhaaldelijk aangepast breedhuis onder steil schilddak (kunstleien). Gecementeerde en beschilderde lijstgevels van samen negen traveeën en twee bouwlagen. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Sobere houten kroonlijst. Nummer 3 met bewaarde houten puilijst (eerste kwart 20ste eeuw) en smeedijzeren arm voor uithangbord; nummer 5 met neoclassicistische houten pui, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, voorzien van geschilderd opschrift "L. Zimmer-Dirckx". Bekronende herdenkingsplaat naar ontwerp van R. Boschmans "Louis Zimmer is hier geboren op 8 september 1888".

Hogerop straatkapel met witbeschilderd houten beeld van Heilige Anna-ten-Drieën, geflankeerd door twee hermen, onder stralenkrans en luifel; vermoedelijk uit de 18de eeuw.

• CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 20.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 138-139.
  • MORTELMANS J. en VAN DER WEE H., Een historische wandeling. Het Lierse stadsbeeld in de 18e en 19e eeuw, in 't Land van Ryen, 1963, p. 150-153.