Winkelhuis Den Engel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis Den Engel

Beschrijving

Het huis "Den Engel", anno 1914 met neoclassicistische lijstgevel en winkelpui, werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien herbouwd met bakstenen puntgevel.

Interbellum eclectisch breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien en mechanische pannen) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een neo-Vlaamserenaissance-getinte puntgevel. Het parement bestaat uit baksteen met knipvoegen en gebruik van witsteen voor decoratieve elementen. De vensters op de eerste en tweede verdieping zijn rechthoekig met afgeronde bovenhoeken, en worden van elkaar gescheiden door bakstenen pilasters, op de tweede verdieping met ionische kapitelen. Op de eerste verdieping wordt de borstwering centraal versierd met een balustrade en aan weerszijden met een ruitvormig motief. De topgevel bevindt zich boven een gekorniste kroonlijst met een tandlijst en wordt gemarkeerd door overhoekse pinakels, bolornamenten (deels verdwenen) en centraal een segmentboogvormig tweelicht met een gemeenschappelijk boogveld onder een waterlijst. De witstenen pui-omlijsting bestaat uit pilasters met uitgewerkte kapitelen en een brede gekorniste puilijst op klossen.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde