Kaatsspelplaats

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Cortegracht" en "Kerkegracht". Een vermoedelijk reeds eind 16de eeuw gedempte gracht tussen de Calonne- of Vuldergracht ter hoogte van Hout- en Appelmarkt, en de Grote Markt; omsloot het voormalig kerkhof van de Sint-Niklaaskerk langs oost- en noordzijde. Later, oefenplaats van de Kaatsspelspelers, zie huidige benaming; balspel in gebruik te Veurne tot 1823. Gekasseid rechthoekig pleintje ten oosten van de Sint-Niklaaskerk; open noord- en zuidzijde respectievelijk aan Ooststraat en Houtmarkt, waardoor eerder uitzicht van korte brede straat. Parkeerfunctie in zijgedeelten.

Westzijde. Sacristie en koorpartij van Sint-Niklaaskerk achter gietijzeren hek. Rechts, twee lage tuitgevels uit de eerste helft van de 20ste eeuw met rondboogpoort voorzien van radvormig bovenlicht.

Oostzijde. Breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw, de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Nummer 1, 2 - Ooststraat nummer 13: lokale architectuur uit het derde kwart van de 18de eeuw met rococo inslag zie vlakke vensteromlijstingen met oren en gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden. Nummer 5, recent vernieuwd pand met behoud van oorspronkelijk volume; voorheen, oude kern van 1774 volgens gevelsteen en bewaarde bovenvensters met analoge kenmerken (1976). Nummer 3, pilastergevel uit de tweede helft van de 18de eeuw met aanpassingen uit de 20ste eeuw. Accent van witbeschilderde 19de-eeuwse lijstgevel met neoclassicistische inslag (nummer 4). Typische linker zijtuitgevel met sporen van okergele beschildering van het 17de-eeuws hoekhuis bij de Houtmarkt.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi