erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
10367
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10367

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Op deze plek bevond zich destijds de brouwerij "De Wijngaert". Anno 1914 stond er een winkelhuis dat tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield werd. 19 augustus 1920 kreeg A. Peeraer-Spey toelating voor de heropbouw van dit winkelhuis (met een vrij getrouwe reconstructie van de voorgevel) naar plannen van architect Aug. Ceulemans (gedateerd 31 mei 1920).

Interbellum neo-Lodewijk XVI breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien, pannen) met twee ossenogen. De lijstgevel heeft een witstenen parement en een houten kroon- en tandlijst. De vensters zijn rechthoekig in een vlakke omlijsting, meer uitgewerkt op de bel-etage met een bekronend gebogen fronton op consoles en balusters op de borstweringen. De middentravee wordt benadrukt door een risaliet onder een driehoekig fronton met een oculus en met een halfronde erker op de bel-etage en hogerop deurvensters en een balkon met balusters. Guirlandes sieren de borstwering van de erker en de gevelvlakken boven de vensters van de eerste verdieping. Het geschilderde houten schrijnwerk bestaat uit T-ramen op de eerste en tweede verdieping (niet in de erker) en heeft een kleine roedeverdeling in de bovenlichten en in de dakvensters. De gevelbrede pui is recent.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 549, dossier 1920/104.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10367 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.