Winkelhuis De Drij Limoenen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis De Drij Limoenen

Beschrijving

Het huis "De drij Limoenen" dat anno 1914 een neoclassicistische lijstgevel had, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. 28 oktober 1920 kreeg juffrouw Pel toelating voor de heropbouw naar plannen van stadsbouwmeester Alfons Alpaerts (zie inscriptie gevel).

Interbellum neobarok diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen) met een klokgevel. De gevel heeft een witstenen parement en wordt geordonneerd door de superpositie van geblokte pilasters, in de middentravee met respectievelijk Ionische en Korinthische kapitelen. De vensters zijn rechthoekig met op de borstwering van de bel-etage balusters en centraal een paneel met rankwerk en een schaal met drie limoenen. De tweede verdieping wordt bekroond door een gekorniste kroonlijst op klossen en een tandlijst boven een blind fries. De middentravee bevat het opschrift "DE DRIJ LIMOENEN" tussen de eerste en tweede verdieping, en wordt bekroond door een gebroken fronton. De geveltop is gevat tussen voluten en wordt gemarkeerd door een rondboogvenster tussen taps toelopende pilasters met een verdiepte schacht, balustrades ter hoogte van de borstwering en een gebogen fronton met een topstuk. Het geschilderde houten schrijnwerk (kruisramen op de eerste en tweede verdieping) heeft een kleine roedeverdeling in de bovenlichten en in het topgevelvenster. De blauwhardstenen pui-omlijsting bestaat uit pilasters met een verdiepte schacht, die een hoofdgestel met een kroon- en tandlijst dragen. In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: "A. ALPAERTS BOUWMt".

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 551, dossier 1920/148.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde