Poortgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poortgebouw

Beschrijving

Hier bevond zich oorspronkelijk de toegangspoort tot het Sint-Jacobsgasthuis, gesticht circa 1340 voor oude, onbemiddelde lieden. Tot 1816 bestond dit uit verscheidene afzonderlijke huisjes; in 1848 werd het gesloopt en nadien werden de erven verhuurd aan particulieren. De ouderlingen verhuisden naar "De Zon" (Huibrechtstraat 33) en in 1857 naar Bril 4-6. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze poort vernield maar nadien heropgebouwd, grotendeels volgens oorspronkelijk uitzicht.

Interbellum neotraditioneel breedhuis (poortgebouw) van één travee en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien) met een dakkapel, voorzien van een tuitgeveltje. Het parement bestaat uit baksteen met een fries onder de daklijst en gebruik van witsteen voor de plint met schuine afzaat, een speklaag en de aflijning van het tuitgeveltje, een kruisvenster op de eerste verdieping en de omlijsting van de kwarthol geprofileerde segmentboogvormige poort. De vensters hebben geschilderd houten schrijnwerk met een kleine roedeverdeling. De poort is in hout met ijzeren benageling.

• LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 57.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde