Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

De woning aan de Grote Markt 52 vormde destijds met nummer 51 "De Coninck van Spagnien". In het vierde kwart van de 19de eeuw werd een neoclassicistische woning opgetrokken, die tot op heden bewaard bleef. De gevel werd wel ontpleisterd en in 1948 maakte men een winkelpui naar plannen van architect Eugeen Van Ouytsel.

Laat 19de-eeuws neoclassicistisch breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (bitumen) met een lijstgevel. Het parement bestaat uit baksteen (ontpleisterd). De kroonlijst is gekornist en is gelegen op modillons, boven de middentravee op een tandlijst en uitgewerkte consoles. De middentravee wordt licht benadrukt met een risaliet, de bel-etage door een centraal deurvenster tussen geblokte lisenen met een balkon op bladwerkconsoles. De vensters op de bovenverdiepingen zijn rechthoekig en hebben doorgetrokken lekdrempels. Het schrijnwerk bestaat uit T-ramen, op de tweede verdieping met ijzeren parapets. De gevelbrede pui is recent.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 633 dossier 124/007.
  • LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 50.