Neotraditioneel winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditioneel winkelhuis

Beschrijving

Hier bevond zich destijds het huis genaamd "De Rooden Os" of "De Mooriaan"/ "Het Moorke", dat totaal vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. 27 juli 1922 kreeg Jos Uittenbroeck toelating voor een heropbouw als tabakswinkel, naar plannen van architect Gustaaf Careels (gedateerd 22 maart 1922). Datzelfde jaar kreeg de eigenaar ook toelating voor een lichtreclame (Margarine Belgica) op de nok, goedgekeurd door de provinciale bouwmeester Edward Careels. Als argument haalde de aanvrager aan dat dit de enige financiële tegemoetkoming betekende voor de enorme financiële opoffering die de heropbouw van deze woning geëist had.

In 1952 werd het bouwvallig geworden beeld van "het moorke" vervangen door een beeld van een schaapje van de Lierse kunstenaar Jan Van den Brande (verwijzend naar de winkel in wolartikelen die daar sinds midden jaren twintig gevestigd was). De woning werd hernoemd "In ’t Schaapje". In 1959 kreeg het huis de huidige moderne winkelpui naar plannen van architect Antoon Sol.

Interbellum neotraditioneel hoekpand van drie bouwlagen en twee traveeën aan de Grote Markt, een afgeschuinde hoektravee en vier traveeën aan de Lisperstraat, onder een zadeldak (kunstleien). Aan de Grote Markt heeft deze woning een puntgevel, aan de Lisperstraat een lijstgevel met een dakkapel, onderbroken door een torenvormige deurtravee van vier bouwlagen (onder een tentdak). Het parement bestaat uit baksteen met knipvoegen, met een blauwhardstenen plint en gebruik van witsteen voor de hoektravee (de ronde erker op de eerste verdieping en erboven het balkon met een balustrade en zuil), begane grond, kruisvensters, muurbanden, neggen en andere decoratieve elementen. Verder bevat de erker een beeld van een schaap op een modillon, wordt de erkerondersteuning gedecoreerd met florale motieven en bevindt zich op de borstwering – zowel aan de Grote Markt als aan de Lisperstraat – een gevelbrede cartouche (waarschijnlijk bedoeld voor winkelnamen). De pui is gevelbreed aan de Grote Markt en tweeledig aan de Lisperstraat, onderbroken door een rondboogvormige deur op de hoek. Het geschilderde houten schrijnwerk heeft een kleine roedeverdeling op de bovenverdiepingen.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 557 dossier 1922/107; doos 559 dossier 1922/161; doos 666 Dossier 149/31.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde