Winkelhuis In den Engel of Dry Papegaykes

Beschrijving

Het huis met de naam "In den Engel" (in de volksmond "Dry Papegaykes") werd verwoest tijden de Eerste Wereldoorlog. 6 mei 1920 kreeg juffrouw Van Ocken toelating voor de heropbouw van een winkelhuis naar plannen van architect Edward Careels (gedateerd 1 maart 1920).

Interbellum neobarok breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een halsgevel. Het parement bestaat uit imitatie witsteen (gecementeerd). De traveeën van de bovenverdiepingen zijn geritmeerd door kolossale pilasters met een verdiepte schacht, uiterst links en rechts bekroond met een siervaas. De vensters zijn segmentboogvormig met reliëfversiering op de borstweringen (onder meer ramskoppen en festoenen op de tweede verdieping, een eenvoudige diamantkop op de eerste verdieping). De halsgevel wordt bekroond door een driehoekig fronton en heeft een oculus in een zware omlijsting boven een engelenfiguur en met een bekronende cartouche. De symmetrische drieledige neorococo pui heeft een puilijst, bossagewerk en een blauwhardstenen plint met spiegelversiering met holle hoeken. De centrale schouderboogvormige deur is voorzien van een deurlicht en een bovenlicht met ijzeren waaier, en wordt geflankeerd door schouderboogvormige winkelramen in een brede geprofileerde omlijsting. Het geschilderde houten schrijnwerk op de eerste en tweede verdieping bestaat uit kruisramen met een kleine roedeverdeling (niet in de bovenlichten).

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 550, dossier 1920/117.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde