Louis Van Houttestraat

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Kerkstraat en de Oude Brusselseweg, aangelegd circa 1878. Halverwege verbredend tot een ovaal pleintje met bronzen standbeeld van de grondlegger van de Gentse tuinbouwteelt Louis Van Houtte (1810-1876), op arduinen sokkel met bronzen herinneringsplaat achteraan; volgens signaturen naar ontwerp van Paul De Vigne en gegoten door J. Cruet. Op hetzelfde pleintje in het heden totaal verbouwde woonhuis nummer 29 bevond zich van 1879 tot 1892 het gemeentehuis. Achterin aan de noordwestelijke straatkant tussen schoolgebouwen ingeplante Sint-Antoniuskapel, sinds 1965 een zelfstandige parochiekerk. Beide straatwanden zijn nog hoofdzakelijk samengesteld uit kleine burgerhuizen van twee traveeën en twee of twee en een halve bouwlaag, uit vierde kwart 19de eeuw. Sommige bewaren nog hun originele gevelberaping en/of -bepleistering (nummer 2-6, 10-14, 21-23, 22, 26-30, 31, 48-52).

Auteurs: Verbeeck, Mieke