erfgoedobject

Winkelhuis Wolfken

bouwkundig element
ID
10340
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10340

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis Wolfken
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

In het huis "Wolfken" bevond zich in de 19de eeuw een gekende tabakswinkel en later een druk bezochte herberg. Dit huis met neoclassicistische gevel werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1922 heropgebouwd met een historiserende topgevel door Octavie Spruyt naar plannen van architect Léon Wellens. Op 18 november 1936 kreeg J. Van Ooyen toelating voor een moderne cafépui naar ontwerp van architect M. Flerackers (gedateerd 29 september 1936), ondanks negatief advies van stadsbouwmeester Jozef Meulepas omdat de voorgestelde werken de gevel ontsierden. Het Provinciaal Comité voor Monumenten en Landschappen verzette zich echter niet omwille van het beperkte belang van de gevel.

Interbellum neobarok breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (kunstleien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een klokgevel. Het parement bestaat uit baksteen met knipvoegen en witsteen voor de aflijning van de topgevel, omlijstingen van de vensteropeningen, neggen en decoratieve elementen (diamant- en leeuwenkoppen en gebaarde mannenfiguren als gevelstenen). De vensters zijn rondboogvormig en hebben schrijnwerk met bovenlichten. De eerste verdieping wordt benadrukt door een deurvenster in de middentravee en een gevelbreed balkon op zware gegroefde consoles met een smeedijzeren balustrade. De geveltop is gevat tussen voluten, wordt bekroond door een gebogen waterlijst met een siervaas, en bevat bovenaan een oculus met een mascaron als sluitsteen. De eenvoudige, gevelbrede pui is recent.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 556, dossier 1922/37; doos 608 dossier 100/060.
  • LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 42.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis Wolfken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10340 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.