erfgoedobject

Burgerhuis Eyseren Hoed

bouwkundig element
ID
10335
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10335

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Eyseren Hoed
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Het huis genaamd "Eyseren Hoed" was één van de oudste huizen van Lier (reeds vermeld in 1423). In 1858 werd het ingericht als drogisterij maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het vernield. Reeds in 1915 kreeg Ch. Thys toelating voor een reconstructie van de oorspronkelijke toestand, naar plannen van de Turnhoutse architect Jules Taeymans, gedateerd 15 juli 1915. Op vraag van de lokale bouwraad en het Provinciaal Comité voor Monumenten en Landschappen werden de ontworpen balustrades op de eerste verdieping vervangen door panelen zoals op de tweede verdieping, kregen de vensters een kleine roedeverdeling en de deur een meer karaktervolle vormgeving. De winkelpui werd later aangepast.

Interbellum neo-Lodewijk XVI diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen met een als volwaardige verdieping uitgewerkte top onder een zadeldak (leien) met een witstenen halsgevel. Op de eerste en tweede verdieping wordt de gevel opengewerkt met rechthoekige vensters in een vlakke omlijsting met op de borstweringen spiegelversieringen en – centraal op de eerste verdieping – een cartouche. De tweeledige top heeft een centraal rondboogvenster met spiegelversiering op de borstwering, tussen twee oculi met guirlandes op gevelvlakken die onderaan uitlopen in spiegelversieringen. Hogerop wordt de geveltop gekenmerkt door vleugelstukken met voluten, een gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en een centraal ovalen oculus. De pui is eenvoudig met een centrale deur, bekroond door een esculaap. Het schrijnwerk op de eerste en tweede verdieping bestaat uit T-ramen met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten, de oculi hebben een glas-in-lood-invulling.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 540 dossier zonder nummer.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Eyseren Hoed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10335 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.