Stropkaai

Beschrijving

Kaai aan de Bovenschelde, genaamd naar de moeilijk bevaarbare plaats hier in de vorm van een lus die in 1794 rechtgetrokken werd. Aan de Schelde bevond zich het kasteel zogenaamd van seigneur de Noravetz, afgebeeld op een gravure van Heilige Hondius van 1641. Dit buitengoed werd eind 17de eeuw verbouwd tot een lusthof genaamd "Het Strop", deze herberg was een van de negen meest vermaarde zogenaamde "guinguettes" rond Gent. In 1841 werd het lusthof aangekocht door de broeders van Liefde die er een "Maison de santé pour Hommes" oprichtten (nu Stropstraat 119).

Aan de kaai bevinden zich wit- en roodgeschilderde gietijzeren meerpalen, naast een wapenschild met klauwende leeuw gedateerd 1861, 1862, 1882, 1886, 1887, of 1888.