erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
10329
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10329

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Voor de Eerste Wereldoorlog bevond zich op dit perceel ook de inrijpoort van het huis "De Swaen" (Grote Markt 10-11). Na de Eerste Wereldoorlog werd dat perceel samengevoegd met nummer 13. 28 juli 1921 kreeg Ch. Segers toelating om een huis her op te bouwen naar plannen van architect F. Flerackers (gedateerd 15 maart 1921) die grotendeels gevolgd werden bij de uitvoering. In 1927 werd een winkelraam ingevoegd.

Interbellum eclectisch breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (leien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een lijstgevel geïnspireerd door de Franse 18de-eeuwse stijlen. De middentravee wordt benadrukt door lisenen en een volutengevel tussen vleugelstukken, onder een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden en een siervaas. Het bakstenen parement wordt verlevendigd door het gebruik van witsteen voor de aflijning van de dakkapel, de omlijsting van de muuropeningen, de waterlijsten en de decoratieve elementen, en blauwe hardsteen voor de sokkelvormende begane grond met bossagewerk. De muuropeningen zijn schouderboogvormig in een geprofileerde omlijsting, op de bovenverdiepingen onder een druiplijst en op de bel-etage op gegroefde consoles. Op de bel-etage wordt de middentravee gekenmerkt door gekoppelde deurvensters en een balkon met een neorococo smeedijzeren balustrade. Het schrijnwerk op de eerste en tweede verdieping bestaat uit geschilderde houten kruisramen met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Ook het venster in de dakkapel heeft een kleine roedeverdeling in het bovenlicht.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 554, dossier 1921/110 en doos 575 dossier zonder nummer.
  • LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 36.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10329 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.