Geografisch thema

Gebroeders De Smetstraat

ID
3187
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3187

Beschrijving

Straatnota zie Rabotwijk. De fabriek van de Gebroeders De Smet, waarnaar de straat genoemd werd en die mede aan de oorsprong van de ontwikkeling van de wijk ligt, heeft thans als adres Griendeplein nummer 1. De fabriek werd opgetrokken juist achter een bastion van de 16de-eeuwse stadsomwalling aan het Rabot. Er ontwikkelde zich in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw een typische arbeiderswijk, waarvan deze straat een der belangrijkste assen is leidend van het Rabot naar de Wondelgembrug. Bepleisterde gevelwanden (bijvoorbeeld rij nummer 128-156) van tweeënhalve bouwlaag.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de hoek met de Verbindingsbrug hangen twee bronzen gedenkplaten van het Geheim leger boven mekaar. De inhuldiging van de bovenste gedenkplaat vond plaats op 6 september 1954 en van de onderste op 8 oktober 1967.
  • DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.
Auteurs : Depestel, Sarah
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Oorlogsgedenkteken van de 10e wijk

  • Omvat
    Stadswoning met houten winkelpui

  • Omvat
    Wachterswoningen

  • Is deel van
    Gent - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebroeders De Smetstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.