Stadswoning De Gulde Sterre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Gulde Sterre

Beschrijving

Het huis genaamd "De Gulde Sterre" werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. 17 augustus 1923 kreeg Ch. Cools toelating voor de heropbouw van een woning naar plannen van architect Edward Careels (gedateerd mei 1923). Het plan van de voorgevel werd onderworpen aan het advies van het Provinciaal Comité voor Monumenten en Landschappen en goedgekeurd door de bouwraad 17 juni 1923. In 1936 kreeg deze woning een moderne winkelpui naar plannen van Eugeen Van Ouytsel maar na 1986 werd de gevel terug verbouwd naar de oorspronkelijke plannen.

Interbellum neotraditioneel breedhuis van één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak (leien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een topgevel. Dit is een vereenvoudigde klokgevel onder een bekronend gebogen fronton met een gevelsteen zonder opschrift. De gevel heeft een witstenen parement en wordt opengewerkt met drieledige rechthoekige kruisvensters (met deur op de begane grond) en een rechthoekig venster in de geveltop. Het geschilderde houten schrijnwerk heeft een kleine roedeverdeling in de bovenlichten en in het topvenster.

• Stadsarchief Lier, Bouwingen, doos 559 dossier 1923/035 en doos 605 dossier 98/007.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde