erfgoedobject

Burgerhuis Den Oyevaer

bouwkundig element
ID
10320
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10320

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Den Oyevaer
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Het huis "Den Oyevaer" werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Begin december 1920 kreeg de weduwe Ch. Nauwelaerts toestemming van het gemeentebestuur om de woning her op te bouwen naar plannen van architect J. Van Peborgh (gedateerd 28 juli 1920).

Interbellum neobarok breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een volutengevel. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van witte steen voor de begane grond en blauwe hardsteen voor de plint. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen in een witstenen omlijsting met een sluitsteen en neuten. Op de bel-etage bevindt zich een centraal deurvenster, met een balkon op zware consoles. Een tweeledige top onder een gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden wordt geflankeerd door voluten en voorzien van bekronende siervazen. De oculus is geplaatst in een omlijsting met guirlandes. De gevel bevat een kruisvorming gevelanker bovenaan en twee rechte gevelankers eronder. Het geschilderde houten schrijnwerk (kruisramen op de eerste, tweede en derde verdieping) heeft een kleine roedeverdeling, op de begane grond enkel in de bovenlichten van de vensters en de deur. In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: "J. Van Peborgh. Arch."

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 550, dossier 1920/144.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Den Oyevaer [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10320 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.