erfgoedobject

Prudens Van Duyseplein en aanpalende gebouwen

bouwkundig element
ID
103165
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/103165

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het vroegere zogenaamde gebied "Eekhout" dat sedert de 19de eeuw een concentratie van arbeiderswoningen kende, werd gesaneerd in de jaren 1880, na de afbraak van de Bataviawijk.

In 1883 wordt het Prudens Van Duyseplein aangelegd in een interessant stedenbouwkundig geheel op radiaalstructuur: de talrijke gelijktijdig getrokken straten convergeren in het licht glooiende pleintje, ingeplant op een helling, met in het midden een rond grasperk met een plataan. Interessante oplossing voor de omzomende huizen met cirkelvormige inplanting.

Variërende huizentypes uit het laatste kwart van de 19de eeuw met verschillende materialen en verhoudingen. Tot onlangs ten zuiden homogene huizenrij, voornamelijk hoekhuizen, met bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie bouwlagen. Verder vrij gewone baksteenarchitectuur uit eind 19de eeuw, afgewisseld met eenvoudige lijstgeveltjes van het doorsneetype.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuizen

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Omvat
    Hoekhuis ontworpen door Ch. Van Driessche

  • Omvat
    Solitaire plataan Prudens Van Duyseplein

  • Is deel van
    Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Prudens Van Duyseplein en aanpalende gebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/103165 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.