Molendonckschranshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molendonckschranshoeve

Beschrijving

"Molendonckschranshoeve" van 1792, middenin aangelegd, omhaagd domein met grasvelden en omringende bomen.

Hoevecomplex, bestaande uit woonstalhuis, schuur ten zuiden en bakhuisje ten zuidoosten. Bakstenen woonstalhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen) met vier nieuwe dakkapellen. Opgeknapt door de huidige eigenaar in de periode 1966-1970.

Verankerde zuidelijke straatgevel op gecementeerde plint. Beluikte rechthoekige muuropeningen met arduinen latei en onderdorpel. Rechthoekige deur met lateiconsooltjes en rechthoekig, betralied bovenlicht, alles gevat in een deels geprofileerde arduinen omlijsting (datering 1792 op lateiconsooltjes). Voorts recent ronboogdeurtje tussen kloosterkozijnen met arduinen dorpels en rechthoekige poort met houten latei. Aflijnende holle daklijst. Gelijkaardige achtergevel met aangepaste muuropeningen. Rechter zijgevel gemarkeerd door muurvlechtingen en oculus in top; twee bewaarde opkamervensters en aangepaste muuropeningen. Met klimop begroeide linker zijgevel.

Schuur, aan de overzijde van de straat. Bakstenen gebouw, geritmeerd door lisenen, onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat). Heden ingestort.

Bakhuis: begroeid bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met sober korfboogdeurtje.