Opslagplaats De Fortuin

Beschrijving

"De Fortuin", voormalige graanopslagplaats, vermoedelijk opgericht in de 17de eeuw en aangepast in de 18de eeuw. Oudst gekende benaming "Den Robyn" (1755). In 1763 zogenaamd Den Robyn oft Fortuyn. Deed onder meer dienst als steenkoolopslagplaats (midden 19de eeuw) en limonadefabriek (1903). Op vijf september 1911 aangekocht door de stad en gebruikt als werkplaats en magazijn. Door de stadsdiensten verlaten in 1948. In de periode 1962-1965 gerestaureerd naar ontwerp van R. De Bruyn, met onder meer toevoeging van enkele muuropeningen; enkele houten luiken opengewerkt tot vensters. Naderhand restaurant.

Alleenstaand, witgeschilderd pand, opgetrokken uit baksteen met schaarse verwerking van natuursteen; twee bouwlagen op gepikte plint onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op water, Vlaamse pannen), voorzien van drie klimmende dakvensters.

Verankerde westelijke tuitgevel van vier traveeën met muurvlechtingen, schouderstukken en overhoeks topstuk. Beluikte steekboogvensters, al dan niet in natuurstenen omlijsting met kwarthol geprofileerd beloop, onder geprofileerde druiplijst; kleine roedeverdeling. Getoogde deuren in dito omlijsting onder geprofileerde druiplijst.

Oostgevel, aan de Nete, met gelijkaardig uitzicht, doch op de begane grond voorzien van rechthoekige muuropeningen met houten latei; top gemarkeerd door flankerende kleinere vensters. Topstuk met recente windwijzer die "Fortuna" voorstelt.

Noordelijke en zuidelijke lijstgevels van zes traveeën met gelijkaardige segmentbogige of rechthoekige muuropeningen. Zuidgevel voorzien van steigergaten.

Interieur met zware houtstructuur; behouden balkenlagen en gebint; "uitgesneden" middenruimte, opgevangen door arduinen pijlers.

• DE BRUYN R., Venster van de westgevel van de Fortuin te Lier, in 't Land van Ryen, 1966, p. 122.
  • DE BRUYN R., Deur van de westgevel van de Fortuin te Lier, in 't Land van Ryen, 1966, p. 12).
  • LENS A., Grasduinen in oude documenten bij de restauratie van een mooi en oud Liers gebouw: De Fortuin, in 't Land van Ryen, 1965, p. 183-184.