Buildragershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buildragershuis

Beschrijving

Het "Buildragershuisje" dateert oorspronkelijk uit de 17de eeuw maar werd in 1905 verbouwd. Het behoorde oorspronkelijk toe aan het buildragersambacht (de dokwerkers) en was gelegen aan de Vismarkt 11 als overkluizing van de Brouwersvliet. Het overleefde als één van de enige gebouwen aan de Vismarkt de Eerste Wereldoorlog maar werd in 1958 toch afgebroken voor de bouw van een groot historiserend winkelhuis. In 1963 werd het met een gewijzigd volume (met weglating van het linker deurtravee, het rechter venstertravee en de dakkapel, en gebruik van een schilddak in plaats van een gecombineerd dak) en met vernieuwing van materiaal heropgebouwd op de huidige plaats, met steun van een zekere Rik Schöller (hoogstwaarschijnlijk de eigenaar van het perceel waarop dit Buildragershuisje oorspronkelijk stond).

Traditioneel, in oorsprong 17de-eeuws, alleenstaand breedhuis van twee traveeën en één bouwlaag onder een overkragend schilddak (leien) dat in 1963 op deze locatie werd heropgebouwd. Het parement is opgebouwd uit baksteen met een zandstenen onderbouw en rechthoekige muuropeningen in een natuurstenen omlijsting met kwarthol beloop (een kruiskozijn in de oostgevel en een kloosterkozijn in de zuidgevel, met geschilderd houten schrijnwerk en voorzien van luiken). De noordgevel bevat een gevelsteen met het opschrift: "Gift van de Heer Rik Schöller/ 1963".

• LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 62.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde