Stoomfabriek van Tabak en Sigaren

Beschrijving

Mogelijk eertijds één geheel met het "Hof van Brussel" (nummer 26). In de 19de-20ste eeuw "Stoomfabriek van Tabak en Sigaren". Breedhuis van vijf traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); verhoogd tot drie bouwlagen in de 20ste eeuw.

Bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevel op arduinen plint. Bovenste bouwlagen gevat tussen geprofileerde waterlijst en gelede architraaf. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels en rechthoekige deuren. Deels bewaarde opschriften: "Fabriek van Tabak en Sigaren" en "Ch. Slootmaekers".

Twee rechtse traveeën in risaliet met sobere, doch aangepaste houten winkelpui en bewaard opschrift "Den Amerikaan". Tweede travee der middenverdieping: houten straatkapel onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden op voluutconsooltjes; bevat een gepolychromeerd houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw (18de eeuw?).

• CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 83.
  • LENS A. en MORTELMANS J.,Lier in oude prentkaarten, deel II, Zaltbommel, 1979, nummer 62.