Herenhuis Dry Swaentiens

Beschrijving

Eertijds groot herenhuis met tuin. Aanzienlijk uitgebreid tussen 1826-1856 door toevoeging van het aanpalende pand "De Gulden Schoen" en herbouwd in laat-classicistische stijl. Voormalige woning van A. Laporta.

Classicistisch dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig aan straat, pannen). Bepleisterde en lichtgrijs geschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie op arduinen plint, horizontaal gemarkeerd door doorgetrokken arduinen lekdrempels en geprofileerde architraaf. Voorheen beluikte rechthoekige vensters. Rechthoekige poort, volgens oude foto's oorspronkelijk in vierde travee, in licht geprofileerde arduinen omlijsting; bovenlichten met pijlmotieven. Boven de recente deur gevelsteen met vermelding "Hier werkte en stierf de Vlaamse studentenleider Dr. August Laporta 1864-1919". Houten kroonlijst op klossen.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 221.