Frederik Peltzerstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk zogenaamd "Nieuwland", later "Lispernieuwland", als verlengde van de Lisperstraat. In 1948 zogenaamd "Frederik Peltzerstraat" naar de voormalige bewoner van pand nummer 75, in 1943 door de Duitsers gefusilleerd.

Huidige nummers 38-72: voormalige stadserven, in de Spaanse periode en in de 18de eeuw ingenomen door soldatenbarakken. Circa 1850: verkaveld en bebouwd. Einde van de straat, iets voorbij de Spuilei, tot in 1913 ingenomen door twee octrooihuisjes, na het slopen van de oude Lisperbuitenpoort in 1861.

Heden brede gekasseide straat, een verbinding tussen Lisperstraat en Lispersteenweg. Straatwanden gekarakteriseerd door een heterogene bebouwing met lichte schaalverschillen. Panden vooraan links in de straat: eertijds behorend aan de kartuizers; nummers 1-11: heden gemoderniseerde panden met zichtbare oude kernen, zie achtergevels met lange muurankers en steile bedaking. Nummer 1 met links korfboogdoorgang naar de Kavesweg, eertijds leidend naar de kartuizerkerk (zie ook Kartuizersvest nummers 113-115).

Aantal bepleisterde lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw, soms gedecapeerd of gecementeerd: meestal twee à drie traveeën en twee tot drie bouwlagen onder zadeldaken (onder meer nummers 33, 46, 52-54, 56-68). Rechthoekige muuropeningen, al dan niet met afgeronde bovenhoeken (derde kwart 19de eeuw). Nummers 67-69: iets meer uitgewerkt in de vensteromlijstingen.