Berlaarsesteenweg

Beschrijving

Belangrijke uitvalsweg in het verlengde van de Berlarij, aangelegd in 1831. Tot aan de Heilige Familiekerk: rechte geasfalteerde baan met aaneengesloten lintbebouwing, voornamelijk lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw, waaronder ook wederopbouwarchitectuur (onder meer nummers 14-16, waarvoor bouwaanvraag van 1915 naar ontwerp van J.B. Van Bouchout). Nummers 61-81: middelgrote burgerwoningen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw; twee tot drie bouwlagen en onregelmatige travee-indeling. Bakstenen lijstgevels gemarkeerd door licht gebogen, rechthoekige of trapezoïdale erkers. Lichte art-deco-inslag, doorgaans beperkt tot geometrische motieven.

Voorbij de kerk: betonbaan door landbouwgebied; weg iets hoger gelegen dan de omringende gronden. Ter hoogte van de huidige Kapelstraat bevond zich eertijds de afspanning Sint-Gummarus, sedert 1955 overgebracht naar het openluchtmuseum van Bokrijk. Omgeving voornamelijk bestaande uit afgepaalde en omgrachte weiden, sporadisch onderbroken voor tuinbouw en voornamelijk recente villa's.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1916, eerste halfjaar.