Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, gelegen aan de straat, doch ingeplant op volledig omhaagd domein (haagbeuk); wagenhuis ten noorden met erachter grote boomgaard, evenals bakhuis en zogenaamd assekot.

Verankerd bakstenen gebouw met zuidgevel van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Woonhuis met beluikte en betraliede rechthoekige vensters; witgekalkte rechtstanden en houten dorpels. Rechthoekige deur met houten latei.

Oostelijke puntgevel gemarkeerd door rechthoekige betraliede opkamervensters met witgekalkte dorpels; gelijkaardige keldervensters met zandstenen lekdrempel rechts. Korfboogluik in top.

Stal: grotendeels aangepaste muuropeningen en bewaarde zandstenen imposten van voormalige poort.

Iets lagere langsschuur met in zuidgevel sober rondboogdeurtje en rechthoekig houten luik met zandstenen dorpels. Linker zijpuntgevel met rechthoekige poort onder houten latei. Aangepaste muuropeningen in achtergevels.

Wagenhuis, grotendeels opgetrokken uit hout, gedeeltelijk uit baksteen; drie traveeën onder afgesnuit zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen).

Bakhuis en zogenaamd assekot: verankerde bakstenen gebouwtjes onder zadeldaken (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen).

De langgestrekte hoeve werd verbouwd. Het bakhuis is nog intact.

• Informatie verkregen van IOED IGEMO, maart 2018.