Theophiel Roucourtstraat

Beschrijving

Gelegen in de noordwestelijke hoek van oud Berchem; aanleg circa 1560 als onderdeel van de verkaveling Papenmoer door Hendrik van Berchem. Op kaart van 1650 vermeld als "Achter Gaelsche Leye", namelijk de lei achter het oude galgenveld (Koning Albertpark), later verbasterd tot Nachtegaalstraat; huidige naam sedert 1919.

Burgerhuizen in neoclassicistische en eclectische stijl van circa 1900. Op nummer 19 woning Jos. Van Dommelen met art-nouveau-inslag uit 1913. Op nummer 47, woning Leo Peeters met appartement, naar een ontwerp door Eduard van Steenbergen uit 1951.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#3591 (nummer 19) en 957#2628 (nummer 47).
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen, Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 33.

Auteurs: Plomteux, Greet