Te Boelaarpark

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Te Boelaarpark

Beschrijving

Voormalig kasteelpark (15 hectare) met omliggende gronden (zuidoostelijk deel van het district) in 1914 bij de toenmalige gemeente gevoegd en sindsdien het enige openbare park in het overigens dicht bebouwde Borgerhout.

"Te Boelaer" was aanvankelijk een laar onder Deurne waarvan de gronden, "Lippeloosche Heide", zich in de middeleeuwen uitstrekten over Deurne en Berchem. "'t Goet Te Boulaer" werd reeds vermeld in 1385. Het classicistische kasteel Te Boelaer (eerste helft 19de eeuw) werd gesloopt in 1979.

Bewaarde bijgebouwen, oranjerie en koetshuis, waarin heden een kleuter- en een lagere school. Rechthoekige gebouwen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels onder leien zadeldaken. Voormalige oranjerie van één bouwlaag met rondboogvensters in een geprofileerde omlijsting onderling verbonden door een geleed kordon, doorlopende lekdrempels en gelede architraaf. Voormalig koetshuis van twee bouwlagen met verspringende gevellijn aan zuidzijde. Hoeken gemarkeerd door imitatievoegen. Rechthoekige vleugeldeuren waarvan enkele met bewaarde waaier, voorts deels aangepaste rechthoekige vensters.

Ten noordoosten in het park: bakstenen paviljoentje onder rieten bedaking.

Auteurs: Steyaert, Rita