Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem

Beschrijving

Op 20 augustus 1922 had te Rekem onder grote belangstelling de plechtige onthulling van het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog plaats.

Het bronzen beeld op een natuurstenen sokkel stelt een naar links kijkende soldaat voor, met laarzen, lange mantel, riem en helm, in een dynamische doch elegante houding. Met de rechterhand houdt hij een vaandel in de hoogte, terwijl hij met de linkerhand een geweer omknelt. Het bronzen beeld werd vervaardigd door Frans Huygelen, die de opdracht hiertoe reeds in 1919 had gekregen. Op het voetstuk van het beeld staan de signatuur: FRANS HUYGELEN en de naam van de gieterij: FONDERIE VERBEYST / BRUXELLES.

Op de voorzijde van de sokkel prijkt het opschrift: DEUS TUORUM MI / LITUM / SORS ET CORONA PROEMIUM / (S. AMBI) / GRUET DANKBAAR WIE / DEN DOOD / OM RECHT EN VRIJHEID / TARTTEN / ZIJ LEVEN IN GODS SCHOOT / ZIJ LEVEN IN ONS HARTEN / 1914-1918.

Op de linkerzijde van de sokkel staan dertien namen van gesneuvelden onder de inscriptie: GESNEUVELDE SOLDATEN; de rechterzijde vermeldt twee namen van doodgemartelde burgers en drie namen van doodgeschoten burgers.

Vóór het monument, in een hardstenen omlijsting, ligt een steen voor de gevallen leden van het Geheim Leger, met inscriptie: † 1940-1945 †/ G.L. – B.N.B. / GEVALLEN VOOR / KONING / EN VADERLAND, gevolgd door vier namen.

Tussen deze plaat en het monument komt een schuin opgestelde plaat voor met de inscriptie: GEVALLEN VOOR HET VADERLAND / 10 MEI 1940 REKEM, met eronder enkele namen.

Het gedenkteken is thans (2013) voorzien van een recente boord van cementsteen, waarin dolomiet.

Onder het monument is een grafkelder, reeds in 1919 aangebracht, waarin drie inwoners van Rekem begraven liggen die sneuvelden voor het vaderland. De twee kanonnen - oorlogstrofeeën - die eertijds het oorlogsgedenkteken flankeerden, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse soldaten meegenomen.

• CONRARDY J. 1930: Frans Huygelen, Brussel, 156-158, 219.
  • ENGELEN C., MARX M. 2006: La sculpture en Belgique à partir de 1830, deel IV, (Leuven), 1948 (afbeelding van schets in potaarde).
  • JANSSEN L. 1972: Rekem in oude prentkaarten, Zaltbommel, prentkaart nummer 30.
  • LISSENS J.P., VAN RUYSSEVELT A. 1990: Frans Huygelen beeldhouwer 1878-1940, Publikaties van de Stadsbibliotheek en het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven 29/30, Publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling, Antwerpen, 40, 128 (illustratie 133 van schets in potaarde), 190 (nummer 133).
  • RESPEN J. 1982-1983: Oorlogsrelikten als toeristische objekten – Noord-Limburg, onuitgegeven eindverhandeling, deel 1, Hasselt, Hoger Instituut voor Toerisme, Hotelwezen en Voedingsbedrijven, 182-183.

Auteurs: Pauwels, Dirk