Spoorwachtershuisje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoorwachtershuisje

Beschrijving

Voormalig spoorwachtershuisje, mogelijk oudste van België. Alleenstaand breedhuis van drie traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag,later verhoogd tot twee bouwlagen, onder zadeldak (mechanische pannen), van circa 1855.

Baksteenbouw met gesinterde baksteen voor muurbanden en druiplijsten. Licht getoogde vensters met arduinen lekdrempels. Centrale, licht getoogde deur met erboven nog leesbaar, geschilderd opschrift "LIERRE".

Rechts lager aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• DE BOT H., SLEGERS R., e.a., Lier 1860. De geschiedenis van het station en de spoorwegen te Lier, Lier, 1985, p. 89-90.