Kardinaal Mercierlei met omgeving

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé gelegen in oud Berchem, tussen de Generaal Lemanstraat en de Grotesteenweg. Bestond reeds circa 1560 als onderdeel van de verkaveling van het Papenmoer door Hendrik van Berchem, en werd toen Kapellelei geheten naar de Heilig Kruiskapel ter hoogte van het Frederik de Merodeplein. Huidige naam sedert 1919, naar Désiré Félicien François Joseph Mercier (1857-1926), aartsbisschop van Mechelen van 1906 tot zijn overlijden, tot kardinaal benoemd in 1907. In 1909 werd de hele straat op dezelfde breedte gebracht, waardoor verschillende eigendommen tussen de Le Grellelei en Generaal Lemanstraat werden onteigend en opnieuw bebouwd.

Residentiële straat met een homogene bebouwing van heren- en burgerhuizen, de eerste voornamelijk tussen Le Grellelei en Grotesteenweg, uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Tussen Le Grellelei en Generaal Lemanstraat, eenzijdige zuidelijke bebouwing van circa 1910; noordzijde voor het overgrote deel ingenomen door de ommuurde tuin van de Basiliek van het Heilig Hart aan de De Merodelei.

Tot de minder goed bewaarde panden behoren een geheel van drie gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen in opdracht van Ed. Perremans op nummers 8-12, naar een ontwerp door de architect Ch. De Roeck uit 1893. Een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl op nummers 42-44, werd voor eigen rekening gebouwd door de architect Jean-Laurent Hasse, naar een ontwerp uit 1909. Architect Adolphe Van Coppernolle tekende in 1909 voor de woning Walscharts op nummer 50, en in 1910 voor de woningen Gevers op nummers 64-68, in neo-Lodewijk XVI-stijl.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#885 (nummers 8-12), 956#4579 (nummers 42-44), 956#4574 (nummer 50) en 956#3081 (nummer 64-68).