Brouwerij De Eenhoorn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Eenhoorn

Beschrijving

Eertijds zogenaamd De Eenhoorn, vanouds bekende brouwerij en eigendom van meerdere Lierse prominenten. Na 1914 herberg en afspanning en circa 1930 verkaveld in twee winkelhuizen.

Sterk verbouwd breedhuis met classicerende barokkenmerken, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien), uit de 18de eeuw. Gedecapeerde en verankerde lijstgevel, op deels bewaarde sokkel, eertijds met keldergaten. Oorspronkelijk rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met oren en neuten; 18de-eeuwse roedeverdeling. Heden verlaagde rechthoekige vensters en sterk aangepaste begane grond.

Linkse travee gemarkeerd door behouden korfbogige koetspoort in sobere, kwarthol geprofileerde omlijsting met imposten en drie sluitstenen; bekronende druiplijst. Hogerop korfbogig deurvenster eveneens onder druiplijst en voorzien van een balkon met smeeedijzeren hek, waarin de voorstelling van een eenhoorn (zie benaming).

Drie latere dakkapellen in rocaille-omlijsting en voorts twee eenvoudige dakkapellen met houten luik.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Prestigegebouwen, Lier, Huis Den Eenhoorn, Berlarij nummer 10.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 206-207.