Hertog Janshoeve of Hoeve Ter Haegen

Beschrijving

Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw. Circa 1981-1982 opgeknapt met herstel omgrachting. Gronden "Te Haghe" in 1243 door Hendrik II, hertog van Lotharingen en Brabant, geschonken aan de abdij van Nazareth. Oorspronkelijk dubbelhoeve en grootste abdijhoeve op Liers grondgebied.

Heden toegankelijk via nieuw poortgebouw ten noordoosten en gekasseide oprit; woonstalhuis ten zuiden, schuur en aansluitende bijgebouwen ten noorden, bewaarde poel ten zuidoosten. Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Volledig tot woning aangepast woonstalhuis, onderkelderd aan noordwest-zijde: eertijds gecementeerd en witgeschilderd, heden gedecapeerd; herbouwde erf- en oostelijke zijgevel; aan erfzijde acht traveeën met rechts uitspringend opkamergedeelte. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei (vernieuwd in de heropgebouwde gevels). Rechter zijgevel, vermoedelijk vernieuwd na de Tweede Wereldoorlog (zie bouwnaad); betralied opkamer- en keldervenster, met bewaarde zandstenen dorpels. Behouden achtergevel op gecementeerde plint; beluikte 19de-eeuwse vensters.

Interieur. In de zuidwestelijk gelegen kamer: houten balk met inscriptie A 1729 en slof met hartmotief. Opkamer met bewaarde rode tegelvloer. Kelder met witgekalkt tongewelf. Woonkamer met bewaarde haard en oven.

Tweebeukige langsschuur van drie traveeën met aan erfzijde recent beplankte top; rechthoekige poorten onder houten latei.

Aansluitende paardenstal van twee traveeën en wagenhuis van drie traveeën; bewaarde houten standvinken op bakstenen sokkel. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

• CEULEMANS L.-COENENL. e.a., 750-jaar abdij van Nazareth, Tentoonstellingscatalogus Liers Genootschap voor Geschiedenis, Lier, 1986, p. 149-150.