Pastorie van het begijnhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van het begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhofstraat met aanpalende bebouwing

Beschrijving

Pastorie van het begijnhof, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Oorspronkelijk twee diephuizen: zie U-vormige leien bedaking, met eenvoudige dakkapellen.

Circa 1800 voorzien van een laatclassicistische lijstgevel, bepleisterd en beschilderd; zes traveeën en twee bouwlagen op grijsgeschilderde plint. Rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond; grijsgeschilderde onderdorpels. Rechthoekige deur in vlakke grijsgeschilderde omlijsting onder geprofileerde kroonlijst. Hoofdgestel met geprofileerde daklijst en houten kroonlijst op klossen.

Rechter diephuis: zijgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen van bak- en zandsteen op gecementeerde plint; rechthoekige muuropeningen voorzien van arduinen lekdrempels; voormalige kruiskozijnen onder wigvormig ontlastingssysteem, deels behouden zandstenen omlijsting, deels gecementeerd. Behouden zandstenen muurbanden, hoekblokken en steigergaten. Lange muurankers. Achtergevel met gelijkaardig uitzicht; rechts rondboogvensters.

Linker diephuis: beschilderde lijstgevels met rechthoekige vensters (voormalige kruiskozijnen) voorzien van arduinen lekdrempels. Steigergaten en lange muurankers.

Latere aanbouwsels en tuinmuur met vernieuwd rondboogdeurtje. Links van nummer 25. Aanbouwsel van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde en beschilderde gevel op beschilderde plint; links korfboogpoort in kwarthol geprofileerde omlijsting met sluitsteen en imposten en rechts rondboogdeurtje, beide naar 18de-eeuws patroon.