Toegangspoort van het begijnhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Toegangspoort van het begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Toegangspoort van het begijnhof, gebouwd circa 1690. Bakstenen muur op zandstenen plint, geritmeerd door zandstenen muurbanden met centrale laat-barokke korfboogpoort en rechts nachtpoortje, beide onder leien lessenaarsdak aan achterzijde.

Arduinen poortomlijsting bestaande uit een geprofileerde en geblokte korfboog met rolwerksluitsteen tussen flankerende voluten en rustend op geringde driekwartzuilen; bekroond door vooruitspringende gekorniste waterlijst. Hogerop arduinen rondboognis in uitgewerkte omlijsting met bolornament: terracottabeeld van de Heilige Begga naar ontwerp van d'Heur (1777); flankerende vleugelstukken. Sobere houten vleugeldeur.

Rechts nachtpoort: traditionele rondboogpoort in zandstenen kwartholomlijsting met voluutsluitsteen en diamantkopimposten onder druiplijst. Ernaast arduinen pomp uit de tweede helft van de 18de eeuw, bestaande uit geblokte pijler onder vierkante dekplaat; halfrond waterbekken en smeedijzeren pompzwengel.

Links beglaasde rondboognis onder houten luifel; bevat een gepolychromeerd houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Remedie, volgens A. Charle en L. Ceulemans uit eind 14de eeuw. Links ervan smeedijzeren lichtarm naar ontwerp van L. van Boeckel. Opschrift onder de nis: "O Honingzoete beeld uit Holland langs de baren/ Der zee hier aangespoeld en in ons land gevaren./ Ons tegen oorlog en tegen pest bevrijd,/ In allen nood ons Moeder van Remedie zijt".

• BIERMANS K., Het begijnhof te Lier, Antwerpen, 1948, p. 22-23.
  • CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 46.