Begijnenhuis Oud of Voorste Convent

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis Oud of Voorste Convent

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Eertijds "Oud of Voorste Convent", zogenaamd naar de ligging en de ouderdom in vergelijking met het tweede en verder gelegen convent tegen de Vestpoort (zie nummers 20-20A).

Oorspronkelijk een niet zo groot gebouw met links ervan een open plaats van circa 8 meter breed tot tegen de Martinushoek en de Symforosastraat.

In de tuin van nummer 16: bewaard bijgebouw van het "Oud Convent" (zie Symforosastraat rechts naast nummer 9).

Heden respectievelijk "Sint-Thomas" van 1827 en "Sint-Franciscus de Paula" van 1833. Identieke breedhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).

Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevels (nummer 18 heden gedecapeerd) op grijsgeschilderde of gepikte plint. Rechthoekige vensters met houten roedeverdeling en arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur en dito bovenlicht in witgeschilderde omlijsting met imposten en neuten onder geprofileerde kroonlijst. Rondboogvormig dakvenster bij nummer 16 onder gebogen geprofileerde kroonlijst. Nummer 18 met dakvenster onder bekronend driehoekig fronton.

Sober aflijnend hoofdgestel met geprofileerde architraaf en houten kroonlijst.

• MORTELMANS J., Het Lierse begijnhof, Lier, 1974, p. 73-74.