Begijnenhuis De Trouw van Sint-Joseph

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis De Trouw van Sint-Joseph

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

In het tweede kwart van de 19de eeuw erven van voormalige huizen links in de Pompstraat namelijk Sint-Begga, Sint-Felix, Sint-Joris en Sint-Arnoldus (Grachtkant) ingepalmd als tuin.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 17de eeuw doch volledig aangepast circa 1839. Hoekpand met bepleisterde en verankerde lijstgevel op arduinen plint. Rechthoekige vensters, beneden beluikt, op arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in vlakke beschilderde omlijsting onder geprofileerde druiplijst. Aflijnende houten kroonlijst.

Eenvoudige bakstenen zijpuntgevel rechts op gepikte plint en met muurvlechtingen. In top rechthoekige muuropening met houten latei en arduinen lekdrempel onder zandstenen balkgat.

Rechts ernaast: verankerd bakstenen aanbouwsel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rechthoekige muuropeningen en gecementeerde zijgevel. Aansluitend aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) met rechthoekige deur, waarop vermelding "De Vlucht naar Egypte".

Tuin omgeven door witgekalkte muur op gepikte plint met afdekking van Vlaamse pannen.

• MORTELMANS J., Het Lierse begijnhof, Lier, 1974, p. 40-44.