Tien traditionele begijnenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tien traditionele begijnenhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tien aaneengesloten rijhuizen in traditionele stijl, van 1721-1726. Bak- en zandstenen breedhuizen met dubbelhuisopstand en verankerde lijstgevels van telkens vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen); geritmeerd door getrapte dakvensters (2 treden en overhoeks topstuk); gepikte plint. Bewaarde kruiskozijnen, grotendeels betralied en eertijds gekalkt, met kwartholle dagkanten; bepleisterde negblokken en speklagen; geprofileerde tussendorpels en stijlen; verschillende soorten zandsteen voor dorpels en tussenstijlen. Centrale korfboogdeurtjes in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten; betraliede rechthoekige bovenlichten. Dakvensters met houten luik in zandstenen omlijsting onder balkgat.

Nagenoeg blinde achtergevels, geritmeerd door tuitvormige dakvensters met houten luik.

Eenvoudige lagere bijgebouwtjes (nok loodrecht op straat) tegen achtergevels. Nummers 4-7. Heden leegstaand en in verwaarloosde toestand. Nummer 4. Zogenaamd "Het lesten avontmael", circa 1926 werkkamer van Felix Timmermans en circa 1930 van Fred Bogaerts.

Nummers 8-13. Grondig gerestaureerd door architectenbureau ARTE (Mechelen) in de periode 1979-1983, met vervanging door één soort zandsteen en vervanging der houten luiken van de dakvensters door vensters. Behouden indeling. Nummer 8 met bewaarde voutekamer en alkoof.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 248.