Begijnenhuis Saint-Jozeph

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis Saint-Jozeph

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand hoekhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 17de eeuw. Verankerd en onderkelderd bakstenen gebouw op gepikte plint. Bepleisterde en okerkleurig beschilderde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen, voorzien van rechthoekige muuropeningen met lekdrempels. Dakvensters met houten luik.

Verankerde rechtse zijgevel met muurvlechtingen en zandstenen hoekblokken; twee voormalige kruiskozijnen met deels bewaarde boven- en onderdorpel. Kloosterkozijn in top, in bewaarde zandstenen kwartholomlijsting. Linkse zijgevel vertoont nog sporen van de dakhelling van het vroegere aanpalende huis "Sint-Agnes", eveneens uit de 17de eeuw; gesloopt in 1861 en als tuin gevoegd bij nummer 2.

• MORTELMANS J., Het Lierse begijnhof, Lier, 1974, p. 91.